Puoli vuotta ilman sokeria -haasteen saldo

Elämän Flow - elämä ilman sokeriaHeinäkuun lopussa tuli täyteen puolen vuoden sokerittomuushaasteeni. Se kuului yksinkertaisuudessaan näin: ei yhtään valkoista sokeria.

Myönnettäköön, että laistin säännöstä kahdesti viimeisten kahden viikon aikana. Näsinneulan Tampere-menun jälkiruoka (kuvassa: sorbettia, tyrnimarmeladia ja gluteenitonta pekaanipähkinäpiirakkaa) sekä eräs toinen ravintola-ateria olivat riittävän suuria syitä.

Mutta se, noudatinko sääntöä kurinalaisesti vai en, ei ole tässä pointtina. Enemmän minua kiinnostaa, miten helppoa tai vaikeaa sokerittomuus on ollut, millaisia vaikutuksia sillä on ollut olooni – ja ennen kaikkea, mitä jatkossa.

Helppoa tai vaikeaa? Pääasiassa hyvin helppoa, monestakin syystä. Sokeriset tuotteet eivät enää tunnu houkuttelevilta. Muutaman kerran vilkaisin haikeasti ruotsinlaivan jälkkäripöytään, mutta vain pikaisesti. Kun olin kerran päättänyt, etten niitä syö, ei tarvinnut myöskään kuluttaa energiaa miettimiseen, syödäkö vai eikö.

Helppoa, sillä aloin löytää tilanteista, joissa aiemmin olin keskittynyt perinteiseen herkutteluun, uudenlaisia ilonaiheita. Kahvilassa istuminen ei vaadi kruunukseen suklaakakkua, vaan kaikkein parasta on ystävän kanssa tai itsekseen vietetty laatuaika – ilman huumaavaa ainetta, joka useimmiten kuitenkin aiheuttaa jonkinlaisen morkkiksen, ainakin minulle.

Helppoa, sillä pitkäaikainen sokerittomuus on saanut aikaan niin hyvän olon, etten enää halua pilata sitä. Uskon, että jonkinlainen pysyvä tulehdustila kehossani on helpottanut. Nivelet tuntuvat terveemmiltä kuin puoli vuotta sitten.

Jos aiemmin tein herkuttelupäätöksiä lyhytnäköisesti (”Tuo kakku näyttää niin hyvältä, että en voi jättää sitä väliin!”), nykyään osaan katsoa tilannetta vähintään puolen tunnin päähän, jolloin kakku ei näytäkään enää kakulta vaan tuntuu jo etukäteen turvotuksena vatsassa. Vieläkin pidemmällä tähtäimellä kakun jättäminen väliin tuntuu kevyenä olona, kapeampana vyötärönä ja litteämpänä vatsana, ja nämä ovat jotain paljon parempaa kuin hetkellinen sokeriällötys.

On siistiä solahtaa yhtäkkiä farkkuihin, jotka olivat muutaman vuoden kaapissa odottamassa sen jonkun viimeisen kilon katoamista. Tarkemmin en tämän hetken kilotilanteesta tiedä mitään, sillä vaakani on lainassa kaverilla. Fiilis kertokoon, missä mennään.

Hyvää oloa tuo myös oman hyvinvoinnin puolesta tehty valinta ja siihen sitoutuminen. Se kertoo minulle siitä, että välitän itsestäni, ja haluan siksi keholleni ja mielelleni hyvää. Tämä ajatus tuntuu jo sellaisenaan ihanalta, ja sen myötä on helpompi tehdä muitakin päätöksiä, jotka lisäävät omaa hyvinvointia. Eikä tarvitse morkkistella 🙂

Vaikeaa sokerittomuudesta tekee lähinnä se, että sokeria on tuntuu olevan kaikkialla. Kun syynää elintarvikkeiden sisältöä, sokeria löytyy sieltä sun täältä. Onneksi syön äärimmäisen vähän valmisruokia tai eineksiä, mutta siitä huolimatta huomaan, että välillä pitää ns. yllättäviäkin tuotteita jättää väliin. Mutta en koe sitä ongelmaksi. Harvassa tilanteessa on oikeasti pakko syödä yhtään mitään. Saan tehdä sellaisen valinnan kuin haluan.

Moni ystäväni tietää, millainen sokerihiiri olen joskus ollut. Nykytilanne kertoo siis sen, että todella radikaali muutos on mahdollinen. Mainittakoon kuitenkin vielä, että tämä haaste ei ollut mikään kertaheitolla tehty lopetus. Olin siirtynyt vähäsokeriseen elämään jo kuutisen vuotta sitten. Tämä oli vain viimeinen niitti oman terveyden edistämiseksi. Sokerin osalta ainakin omalla kohdallani tuntuu, että totaalikieltäytyminen on parempi vaihtoehto kuin kohtuus kaikessa -metodi. Muutokset voivat kuitenkin joskus viedä aikaa.

Ja mitä jatkossa? Ei yhtään valkoista sokeria. En keksi ainuttakaan syytä, miksi palaisin vanhaan. (Mutta sen kerran kun joku vie minut Näsinneulaan syömään, saatan jälkkärin kohdalla joustaa.)

Haasteen alkumetreistä voit lukea täältä.


2 thoughts on “Puoli vuotta ilman sokeria -haasteen saldo

  1. Samat kokemukset itselläni! Olen elänyt ilman valkoista sokeria jo 5 vuotta. Ällöttää kaikki makea. Ei tee mieli limsoja, karkkeja, leivoksia tai jäätelöäkään. Mutta esim. kylässä voin syödä leivonnaiset, kakkua tms. eli en ole mikään totaalikieltäytyjä. Olen korvannut sokerin tarvittaessa vaahterasiirapilla tms.tai stevialla. Opettelin itse tekemään jäätelöä, kun kaikki kaupan jäätelöt ovat tönkkösokeria! Sokeriton jogurtti hedelmillä tai marjoilla höystettynä parasta! Nyt mahtuu päälle 15 v vanhat kuteet – eri asia haluanko niihin enää pukeutuakaan 🙂

    • Hienolta kuulostaa Sini! Ihania vaihtoehtoja löytyy ja lopulta ne terveellisemmät herkut ovat kokonaisuudessaan paljon parempia, kun niistä tietää, että ne tekevät itselle hyvää – sokeriaikoina herkuttelua verhosi aina syyllisyyden ja huonon olon tunne, sekä henkisesti että fyysisesti. Ei enää 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s