Suorittaminen – oleminen 6–0 (mutta onko oleminen saanut edes mahdollisuutta?)

Elämän Flow - suorittaminen vs. oleminen
Olen viime vuosina käyttänyt pääosan ajastani sellaisten asioiden tekemiseen, joista pidän hurjan paljon. Mutta tarinan MUTTA tulee heti tässä kohtaa.

Saan kicksini nimenomaan TEKEMISESTÄ. Siitä että olen aktiivinen ja tehokas. Olennainen lisäpotku tulee siitä, että saan jotain aikaan – eli SUORITTAMISESTA. (Tekeminen ilman järkevää ja hyödyllistä lopputulostahan on ihan yhtä tyhjän kanssa, duh.)

Kirsikka oravanpyöräkakkusen päällä on tietysti se, että edes valmiiksi saaminen ei riitä, vaan lopputuloksen olisi myös syytä olla erittäin hyvä ellei TÄYDELLINEN. Muu nyt ei vaan käy.

Se nyt on jo kuitenkin tiedossa, mitä tästä lystistä pidemmän päälle seuraa. Oli tekeminen kivaa tai superkivaa, liika on silti aina liikaa.

Olen pitkään purkanut mieleni kiemuroista suorittamiseen kannustavia tai käskeviä ajatusmalleja ja uskomuksia. Taustalta on löytynyt yleistä riittämättömyyden tunnetta sekä (taloudellista) turvattomuutta ja epäluottamusta.

Ehkä haitallisimpia päätelmiä ovat vastaavuussuhde ”minä = tekemiseni” sekä syy-seuraus-suhde ”en tee mitään > en ole mitään”.

Ikään kuin ihminen olisi vain titteli, tutkinto, valmistunut projekti, innovaatio, urheilutulos tai muu saavutus. Jepjep.

Aloin purkaa uskomustani kysymällä, arvotanko minä itse läheisiäni heidän ulkoisten saavutustensa perusteella. Enpä juuri. Kyllä olennaisemmiksi kriteereiksi nousevat ns. sisäiset saavutukset: kun ihminen on onnellinen, tasapainoinen ja linjassa itsensä kanssa, hän välittää hyvää oloa myös lähiympäristöönsä.

Kun olen käynyt ystäväni kanssa teellä, en luultavasti muista tapaamisesta hänen supersankaritekojaan työrintamalla, mutta muistan, miten hyvä olo minulle jäi hänen kanssaan vietetystä ajasta. Tärkeämpää on se, mitä hän minulle ON ja mitä minä voin OLLA hänelle. Ei se, mitä hän saa TEHTYÄ ja SUORITETTUA.

Ehkä voisin suhtautua itseeni samalla tavoin…

Moni kaltaiseni suorittaja sanoo, ettei viihdy paikallaan tai että ”pelkkä oleminen sovi minulle”. Samaan aikaan monet suorittavat itsensä sairaiksi asti.

Ilmeisesti sairastaminen sopii paremmin kuin pelkkä oleminen. Vapaa-aikanakin päivät ovat aamusta iltaan asti ohjelmoituja. Häpeällisin mahdollinen vastaus tiedusteluun ”Mitäs olet tehnyt tänä viikonloppuna?” on ”En yhtään mitään”.

Seuraava kysymys (myös itselleni) on tässä kohtaa se, että mitä kamalaa paikallaan ollessa tapahtuu.

Tulee levoton olo? Varmasti. Ei ihme, jos keho ja mieli ovat tottuneet johonkin aivan muuhun kuin olemiseen. Se ei kuitenkaan tarkoita, että se ”muu” olisi niille hyvästä. Tuleehan tupakoitsijallekin vieroitusoireita, kun tupakoinnin lopettaa.

Tulee ikäviä ajatuksia ja fiiliksiä? Jos näin käy, olisikohan silloin hyödyllisempää kohdata ja käsitellä ne kuin paeta niitä jatkuvaan suorittamiseen? Ehkä olemista kannattaa joskus kokeilla sen verran kauan, että suorittamisen jälkeiset vieroitusoireet ehtivät mennä ohi.

Tuli nyt vain mieleen.

Nyt on kesä, työkiireeni ovat helpottaneet, jatkan olemisharjoituksia.

Heti kun olen saanut tämän blogipostauksen julkaistua.


4 thoughts on “Suorittaminen – oleminen 6–0 (mutta onko oleminen saanut edes mahdollisuutta?)

  1. Heip. Taas. Niin allekirjoitan, komppaan ja tunnustan & tunnistan joka sanan. Kiitos taas tästä. Omalla kohdalla oleminen on tavoite ja aika kaukana. Välitavoitteita hidastaminen, keskeneräisyyden ja vajauden hyväksyminen, pysähtyminen ja rentoutuminen. Muun muassa.

  2. Ihanan tuttua, vaikkei näin kai pitäisi sanoa, kun tätä samaa oravanpyörää ei kenellekään toiselle haluaisi. Helpottavaa silti jälleen kuulla, että muutkin kamppailevat samojen asioiden kanssa.
    Tähän perään heti loppukehut: en tehnyt eilen töiden jälkeen mitään. Makasin sohvalla. Oli aika hienoa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s