Ei ole mitään täydellistä, mutta on paljon ainutlaatuista

ainutlaatuinen1”Kunhan vain pääsen eroon perfektionismista, sitten olen täydellinen”, lausahdin ystävilleni reilu vuosi sitten, ja nauroimme suureen ääneen.

Todellisuudessa täydellisyyden tavoittelu ei ole hauska tauti: se kiristää hermoja, nostaa verenpainetta ja vie kauheat määrät energiaa (kirjoittajan oma, ei Duodecimin kuvaus!). Rasittavaa ja ärsyttävää on sekin, että tavoitteeseen pääseminen on mahdotonta.

Täydellisyyshän on jo sanana paradoksi. Miten olisi muka edes mahdollista määritellä objektiivisesti kriteerit, jotka täyttämällä jokin asia olisi täydellinen? Kriteerit ovat aina suhteellisia ja vaihtelevat ihmisestä ja tilanteesta toiseen. Täydellisen määritelmä on jokaisen omassa mielikuvitusmaailmassa syntyvä, kammottavan kapean tuotantolinjan suoltama lopputulos. Kun tuohon määritelmään yrittää osua, joutuu usein hakkaamaan päätään seinään.

Erityisesti jos täydellisyyttä tavoittelemalla pyrit miellyttämään muita, olet niin sanotusti kusessa. Et koskaan voi vastata muiden standardeja – yleensä et tiedä, mitä ne ovat, ja lisäksi ne ovat kaikilla erilaiset.

Koska käyttämämme kieli vaikuttaa ratkaisevasti ajatuksiimme, tunteisiimme ja havaintoihimme, olen päättänyt avartaa näkökulmaani ja vaihtaa ’täydellisen’ tilalle kokonaan uuden sanan: ’ainutlaatuinen’.

ainutlaatuinen2Alan vähitellen ymmärtää, että kaikki mikä on ja mikä tapahtuu (ihmiset, eläimet, kasvit, rakennukset, esineet, sanomiset, teot…), on jotain erityistä, mikään ei ole koskaan täysin samanlaista kuin jokin muu. Ainutlaatuisuus on kaikelle ominaista aivan itsestään, ilman että siihen täytyy erikseen pyrkiä.

Ja tiedättekö mitä? Muutaman viikon tätä sanaa pohdittuani näen konkreettisesti paljon enemmän. Aivan kuin olisin saanut uudet silmälasit tai vaihtanut kameraan laajakulmaobjektiivin. Ympärilläni on vaikka mitä upeaa, mitä en ole aiemmin nähnyt.

Ainutlaatuisuuden näkemisestä seuraa rentouden, hyväksynnän ja tasapainon tunteita. Kun hyväksyy erilaisia ihmisiä ja asioita ympärillään, on helpompi hyväksyä itsensäkin. Ainutlaatuisuuden havainnointi on myös erinomainen keino pysytellä läsnä hetkessä.

ainutlaatuinen3Japanilaiset puhuvat wabi sabista, jolla tarkoitetaan kauneuden näkemistä keskeneräisyydessä, epätäydellisyydessä ja kuluneisuudessa. Käsite liitetään erityisesti estetiikkaan ja taiteisiin. Wabi sabin mukaan juuri kolhu tai naarmu, joka perinteisesti nähtäisiin maljakossa virheenä, tekeekin siitä kauniin ja ainutlaatuisen. Olen lukenut aiheesta muutaman kirjan, joista toinen käsitteli wabi sabia sisustuksessa, toinen yhdisti sen periaatteet parisuhteeseen.

Haluan alkaa soveltaa tätä periaatetta elämässä laajemminkin. Nyt on täydellinen hetki aloittaa.


Mainokset

2 thoughts on “Ei ole mitään täydellistä, mutta on paljon ainutlaatuista

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s