Kateus kertoo, mitä todella haluat

Kun kerroin lähteväni pitkäksi aikaa kaukomaille, moni totesi olevansa kateellinen. Ymmärrän erittäin hyvin – minäkin olisin ollut, jos tilanne olisi ollut toisin päin.

Kateutta ei perinteisesti ole pidetty tunnetiloista toivotuimpana. Jokin aika sitten ystäväni kuitenkin opetti, että kateus on itse asiassa erittäin hyvä ja hyödyllinen tila. Se nimittäin kertoo, mitä todella haluat tai tarvitset. Et ole kateellinen sellaisesta, mitä sinulla jo on, etkä ole kateellinen sellaisesta, mitä et halua tai kaipaa.

Ei siis kannata keskittyä toisen saamaan hyvään (koska se ei yleensä ole sinulta pois) tai kateuden tunteeseen itseensä (eikä ainakaan tuntea siitä syyllisyyttä), vaan anna mieluummin tunteen kertoa jotakin sinusta ja elämäntilanteestasi. Millaisista asioista tunnet kateutta? Mitä siis todella haluat? Mitä voisit tehdä saavuttaaksesi haluamasi?

Itse olen ollut viime aikoina kateellinen taloudellisesta turvallisuudesta, tai sen tunteesta. Viimeiset pari vuotta alaa vaihtaneena yrittäjänä eivät ole olleet aivan yksinkertaisia – uudelle alalle siirtyminen on vaatinut suurta taloudellista ja ajallista (joka sekin on yrittäjälle yhtä kuin taloudellista) panostamista. Siksi olen välillä kateellinen joka kuukausi tilille ilmestyvistä palkkapusseista, lomarahoista ja saldovapaista.

Toisaalta tiedän, että taloudellinen turvallisuus on sekä asiantila, johon voin itse vaikuttaa, että samaan aikaan tunnetila, joka syntyy omista ajatuksistani. Asiantilaa pyrin jatkuvasti muuttamaan tekemisilläni – ja tilanteen korjaantumista odottaessa valitsen ajatukseni niin, että tunnen jotakin muuta kuin kateutta tai turvattomuutta. Niiden sijaan päätän valita luottamuksen tulevaisuuteen.

Kateelliseksi itseään kuvailleet totesivat usein myös, että onpa hienoa, että sinulla on mahdollisuus tuollaiselle matkalle. Miten lähtemisestä sitten tuli minulle mahdollista? Siten, että en miettinyt ollenkaan, onko se mahdollista. Päätin vain lähteä. Sen jälkeen kaikki järjestyi. Monesti on parempi, että ei pidä epäonnistumista edes vaihtoehtona.


Mainokset

2 thoughts on “Kateus kertoo, mitä todella haluat

  1. Hieno analyysi kateudesta ja kateellisuudesta! En olekaan osannut ajatella sitä noin! Kiitos ajatuksistasi!

    Itsekin olen tehnyt reippaita muutoksia, alanvaihdoksia, paikkakunnanvaihdoksia, elämäntavanvaihdoksia jne. Aina asiat ovat järjestyneet, kun ei ole suotta ennakkoon murehtinut, onko se mahdollista. Eikö olekin ihmeellistä! 🙂

  2. Kiitos itsellesi palautteesta, ihanaa että ajatuksista on iloa muillekin 🙂

    Elämä on oikeasti aika ihmeellistä 😉 asiat todellakin järjestyvät, jos eivät niin kuin olemme itse ajatelleet, niin usein jopa vielä paremmin!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s