Osana kriittistä massaa

Muistin juuri, että heräsin viime yönä valvomaan hetkeksi ja sain jonkinasteisen oivalluksen. Se saattaa hyvinkin toimia lääkkeenä kirjoittajan ”ei mulla mitään uutta ole, kaikki on jo sanottu” -syndroomaani. Oivallus on luokkaa blondi tai tosiblondi, mutta jos se parantaa minut tästä vaivasta, olen tyytyväinen.

Kun lukee paljon (lehtiä, kirjoja, blogeja…), huomaa että samat aiheet toistuvat kaikkialla. Tämä on saanut aikaan tunteen, että omalla työllä ei ole merkitystä, kun muut ovat jo ilmaisseet (ja luultavasti minua paljon paremmin) sen, mitä minulla on asiaa.

Kuitenkin ihmisten kiinnostuksen herättäminen sekä oppiminen ja oivallukset vaativat monesti sitä, että sama asia tulee ihmisen tietoisuuteen useita kertoja, eri suunnista, eri tavoin. Ensimmäinen viesti ei välttämättä vielä herätä kuin virkeimmät, toinen saattaa jo avata vähän silmiä, ja kolmannen kohdalla kolahtaa. Tai kolmannentoista.

Ihminen havainnoi ympäristöään ja prosessoi havaintojaan jatkuvasti vähän eri tavalla vireystilansa mukaan. Se tarkoittaa myös, että eri asiat ovat meille eri hetkinä tärkeitä ja teemme asioista erilaisia tulkintoja esimerkiksi sen mukaan, olemmeko väsyneitä, pirteitä, kiitollisia vai surullisia.

Lisäksi ihminen kasvaa ja kehittyy koko ajan. Arvot, tavoitteet ja uskomukset muuttuvat. Jos siis luet kertaalleen lukemasi kirjan uudelleen vuotta myöhemmin, olet jo ikään kuin eri ihminen kuin edellisellä lukukerralla. Edellisen lukukerran jälkeen oppimasi asiat auttavat todennäköisesti avaamaan tekstistä uusia tasoja.

Eräs yhteistyökumppani, joka järjestää luentojani asiakkailleen, on saanut kuunnella koulutuksiani useaan kertaan. (Ehdinkin jo hänelle todeta, että TAAS sä saat kuunnella nämä samat jutut…) Kuitenkin jossakin luennon X jälkeen hän totesi, että NYT hän ymmärsi, mitä olin eräällä tavoitteiden asettamiseen liittyvällä asialla tarkoittanut.

Tämä oivallus antaa minulle luvan tuottaa maailmaan taas vähän uutta tekstiä. Ehkäpä jokin kirjoitus osuu juuri oikeaan aikaan juuri sen ihmisen tietoisuuteen, joka sitä sillä hetkellä eniten tarvitsee.

Kannatti herätä keskellä yötä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s